Watervriendelijke tuin

Uw tuin is een prachtige plek waar u kunt ontspannen en genieten van de natuur. Een niet goed aangelegde tuin kan echter ook een hoop problemen opleveren, in het bijzonder op het gebied van wateroverlast. Wij denken graag met u mee om ervoor te zorgen dat u een watervriendelijke tuin creëert. Een watervriendelijke tuin goed voor de natuur en uw eigen portemonnee.

Het belang van een goede waterafvoer

Door een goede waterafvoer zorgt u ervoor dat uw tuin niet zomaar onder water komt te staan tijdens heftige regenbuien. Het onder water staan van de tuin is hinderlijk voor het gebruik van de tuin, maar ook schadelijk voor de beplanting in de tuin. Te veel water kan leiden tot schade aan de beplanting. Niet alleen de beplanting kan schade ondervinden van een teveel aan water, maar dit geldt ook voor de bestrating. Een wateroverschot kan leiden tot verzakkingen in de tuin, wat zorgt voor onveilige situaties en noodzakelijke herstelwerkzaamheden.


Huis met tuin aan het water

Hoe werkt drainage in de tuin?

Goede drainage in de tuin voorkomt problemen van een slechte waterafvoer, maar gaat ook droogte tegen. Drainage in de tuin zorgt ervoor dat het overtollige water weg kan lopen op verschillende manieren, omdat het niet allemaal tegelijkertijd de grond in kan lopen. Vaak wordt er dan ook gekozen voor waterbuffers waar het overtollige water gemakkelijk in weg kan lopen. Deze waterbuffers slaan het overtollige water vaak ook op, waardoor je in droge tijden genoeg water hebt om te gebruiken in de tuin.

Wij werken ook samen met RWBNL en ondersteunen Rainproof Amsterdam.

Manieren van verbeteren afwatering

Goede drainage en afwatering kan gebeuren op verschillende manieren. U kunt kiezen voor klassieke opslagmogelijkheden als een regenton, maar er zijn ook vernieuwende producten zoals hydro rocks. Graag noemen wij enkele manieren waardoor u de afwatering in uw tuin kunt verbeteren.

Stenen eruit, groen erin 

Met het verwijderen van tegels en het planten van diverse beplanting verbetert u de afwatering in uw tuin. De beplanting neemt het overtollige water namelijk voor een groot deel op, waardoor de wateroverlast minder wordt.

Regenwater opslaan

Het tijdelijk opslaan van regenwater voorkomt dat het overtollige water direct terechtkomt in uw tuin. Door regenpijpen aan te sluiten op een regenton vang je het overtollige water direct op en voorkom je waterplassen. Het opgevangen water kun je vervolgens in drogere tijden gebruiken om de tuin te besproeien.

Drainagegoot in tuin aanleggen

Een drainagegoot is een goot die wordt aangelegd in een tuin, waardoor overtollig water afgevoerd kan worden. Het overtollige water kan weglopen in deze drainagegoot en worden weggevoerd naar een afvoerput of regenwater opslag

Gebruik van grind in de tuin

Grind neemt geen water op, maar laat het water wel snel weglopen en creëert een buffer boven op de ondergrond. Het gebruik van grind is dan ook perfect voor een parkeerplaats, waar u geen waterplassen wilt.

Installatie van hydrorock

Hydrorock is een groot wit blok met een enorm waterabsorberend vermogen. Het neemt overtollig water op, maar geeft dit ook weer af tijdens een droge periode. Hydrorock is dus de perfecte oplossing bij wateroverlast, het heeft namelijk een opnamecapaciteit van wel 94% van zijn volume. Een groot deel van het overtollige water wordt opgezogen door de hydrorock en wordt pas afgegeven aan de omgeving als er sprake is van droogte

Hydrorock in de tuin
Waterafvoer door middel van een grindpad

Waterafvoer tuin zonder riool

In een tuin zonder aansluiting op het riool is het erg belangrijk om een goede drainage aan te leggen, zodat je wateroverlast voor bent. Het gebruik van hydrorock is een uitkomst in tuinen zonder aansluiting op het riool. Maar ook het gebruik van een regenton zien we vaak terug in die tuinen.

Drainage tuin verstopt

Het kan gebeuren dat de drainage in uw tuin onverhoopt verstopt raakt, waardoor er grote plassen ontstaan in uw tuin. Soms is de oorzaak makkelijk gevonden, zoals een ophoping van bladeren of ander vuil in een drainage goot of regenpijp. Bij zo’n oorzaak is de oplossing ook vrij simpel, u hoeft de drainage goot of regenpijp alleen maar even leeg te halen. De oorzaak van een drainage probleem is echter niet altijd te vinden, als dit het geval is neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag om de oorzaak van het drainage probleem te vinden en het probleem op te lossen.


Drainage tuin aanleggen kosten

De kosten voor de aanleg van drainage in uw tuin zijn afhankelijk van de grootte van uw tuin en de gekozen oplossing. Bel ons voor een offerte of overleg voor uw tuin. 

Goede afwatering in tuin door Balkenende

Balkenende Hoveniers is gespecialiseerd in het oplossen van afwateringsproblemen en de aanleg van drainagesystemen in tuinen. Ook is Balkenende Hoveniers één van de weinige hoveniersbedrijven in de regio die werkt met het innovatieve product hydrorock. Onze ervaring en expertise zorgen ervoor dat wij in staat zijn om uw tuin van een goede afwatering te voorzien. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of vraag direct een offerte aan.

Logo Balkenende in groene tuin


Meer weten?
Stel een vraag
aan onze expert Arjan

  • 30 jaar ervaring
  • Passie voor groen
  • Deskundig en veelzijdig