Vijver laten aanleggen

Wilt u een vijver laten aanleggen in de tuin? Wij zijn u graag van dienst! Van het verwijderen van de oude vijver tot de nieuwe vijver plaatsen en alles wat daar bij komt kijken is bij ons in goede handen. Balkenende Hoveniers heeft veel kennis in huis op het gebied van vijveraanleg. We leggen u graag uit wat er aan te pas komt bij het laten aanleggen van een vijver. Tevens hopen we u antwoord te geven op mogelijke vragen.

Vijver aanleggen, welk seizoen?

Het hele jaar kunt u een vijver laten aanleggen, maar bepaalde periodes zijn geschikter dan andere. De meest geschikte periode is het vroege voorjaar. In het vroege voorjaar een vijver plaatsen zorgt ervoor dat de waterplanten een heel seizoen hebben om te groeien, zich te vestigen en aan te sterken.

Het het najaar is ook een goede optie, waarbij het wel belangrijk is om de waterplanten pas het daaropvolgende voorjaar te planten.

Wanneer u ervoor kiest om in de overige periodes een vijver aan te laten leggen, heeft de vijver direct te maken met hoge watertemperaturen. Doordat de waterplanten nog niet voldoende hebben kunnen groeien, kan dit leiden tot groei van algen.Vijver met kleine waterval
Natuurlijke vijver in de tuin

Hoe wordt een vijver aangelegd?

De aanleg van een vijver gaat volgens een vast stappenplan. Graag nemen wij u mee in de verschillende stappen die Balkenende Hoveniers zet om uw vijver te realiseren.

 1. Ontwerp van de vijver
     Rekening houdend met het ontwerp van de huidige tuin en het budget.
 2. Advies en overleg
     Luisterend naar uw wensen.
 3. Offerte maken en bespreken
 4. Na goedkeuring van de offerte volgt de planning in overleg met de klant
 5. Hoveniers gaan aan de slag in uw tuin
  • Verwijderen oude situatie
   • Wanneer mogelijk hergebruik van afgegraven grond of verwijderde vijverbak
  • Aanbrengen bodembescherming
   • 5 tot 10 cm wit zand
   • Vijverbeschermdoek
  • Aanbrengen vijverfolie
  • Afwerking van de vijverrand
  • Vijver vullen met water en eventuele extra voedingszouten
  • Planten van de diverse waterplanten

Soorten vijvers 

Balkenende Hoveniers legt verschillende soorten vijvers aan. Verschillend als het gaat om voorgevormde vijvers of zelf gecreëerde vijvers met vijverfolie. Maar ook verschillend als het gaat om vorm of gebruik.

 • Vijver met vijverfolie
  Bij een vijver met vijverfolie kunt u alle kanten op als het om de vorm gaat. De folie is erg flexibel, waardoor je makkelijk eigen vormen kunt creëren. Ook kunnen wij de vijver in een later stadium uitbreiden.
 • Voorgevormde vijver
  Een voorgevormde vijver is makkelijk te plaatsen en is gemaakt van sterk materiaal. De voorbereiding bij een voorgevormde vijver is minder belangrijk dan bij het gebruik van vijverfolie. Bij een voorgevormde vijver zit je wel vast aan standaard vormen en kan uitbreiden enkel door gebruik van watervallen tussen twee voorgevormde vijvers.
 • Natuurvijver / plantenvijver
  Bij een natuurvijver is het uitgangspunt om de natuur haar gang te laten gaan. Hierbij helpen we de natuur een handje door bepaalde zuurstofplanten te planten, maar we maken geen gebruik van pompen of filters. Ook loopt de kant van de vijver organisch over in het water.
 • Spiegelvijver
  Als een spiegel zo glad en vaak ondiep, dat is een spiegelvijver. De spiegelvijver is een goedkope vijver en vergt weinig onderhoud. Deze vijver past mooi in een strakke moderne tuin door de strakke afwerking en gebruik van hardsteen bij de randen.
 • Overige vijvers
  Heeft u bepaalde wensen of denkt u graag ‘out-of-the-box’? We denken graag met u mee! Onze hoveniers hebben de expertise in huis om verschillende soorten vijvers te creëren, ook de vijvers die we nu niet genoemd hebben.Tuinaanleg in een organische tuin

Hoe diep moet een vijver zijn?

De diepte van een vijver verschilt per vijver. Grofweg hanteren wij de volgende uitgangspunten:

 • Natuurvijver: minimaal 80 cm
 • Spiegelvijver: 30–70 cm

Vijver aanleggen kosten

De kosten van een vijver aanleg verschillen per situatie en per vijver. Voor een prijsindicatie vragen we u om contact met ons op te nemen. Aan de hand van de huidige situatie en de nieuwe wensen maken wij graag een offerte voor u.

Vijver laten verwijderen

Je persoonlijke wensen voor de tuin kunnen veranderen en soms past een bestaande vijver niet meer in het plaatje. Denk hierbij aan opgroeiende (klein)kinderen of het nemen van een huisdier, waardoor een vijver niet meer veilig is. Ook kan een vijver simpelweg niet meer je voorkeur hebben en ben je toe aan een nieuw stuk tuin. Balkenende Hoveniers helpt u graag met het verwijderen van de vijver.

Hiervoor kunt u contact met ons op nemen. Dit kan via het offerteformulier onderaan de pagina of de mail, maar u kunt ook direct telefonisch contact met ons opnemen of chatten via WhatsApp.

Onderhoud of reparatie nodig? 

Bij een vijver, hoort ook onderhoud. Denk hierbij aan het reinigen van filters, het nalopen van pompen en het schoonhouden van de vijver. Onze vijverexperts helpen u graag door het onderhoud uit handen te nemen.

Door onverhoopte omstandigheden kan het ook voorkomen dat er reparatie nodig is aan uw vijver. Dit lossen wij graag zo snel mogelijk voor u op, dus bel ons gerust! Meer weten? Bekijk onze pagina over vijveronderhoud.


Meer weten?
Stel een vraag
aan onze expert Femke

 • Groenspecialist
 • Professioneel
 • Passie voor uw tuin