Japanse tuin aanleggen

Een Japanse tuin is een plek van rust en harmonie, geïnspireerd door de schoonheid van Japanse landschappen. Door elementen uit deze cultuur te gebruiken, kunnen wij samen met u wensen een tuinontwerp creëren. Hiermee kunt u de rust en vredige sfeer van het Japanse landschap naar uw eigen tuin brengen. Japanse tuinen hebben vaak natuurlijke en organische vormen, rechte lijnen en symmetrie komen in dit soort tuinen niet voor. Het doel van een Japanse tuin is om de balans te vinden tussen open ruimtes en de beplanting. Hierdoor kan u helemaal tot rust komen.

Voor een Japanse tuin zijn er drie belangrijke elementen: water, steen en groen. Deze elementen hebben allemaal een andere betekenis. Waarin water staat voor het leven, groen voor de natuur en de stenen staan voor rust en balans. Balkenende Hoveniers kan samen met u zorgen dat deze elementen in uw tuin verwerkt worden.

Kleine Japanse tuin

Kenmerken van een Japanse tuin

Mensen in Japan hechten waarde aan de connectie met de natuur, hierdoor zie je dat Japanse tuinen zich kenmerken door veel water en groen. Ook zie je dat de stijl van de tuinen zich kenmerkt door eenvoud, de nadruk wordt op de drie elementen gelegd. Dit is anders dan bijvoorbeeld een mediterrane tuin.

Beplanting

Voor de beplanting kunt u kiezen voor kenmerkende Japanse planten zoals bamboe, azalea's en Japanse esdoorns maar ook bloesembomen zijn typisch Japans. Je ziet vaak dat er hoge planten en bomen gebruikt worden, hierdoor creëren we rustige afgelegen plekken binnen uw tuin.

Verlichting

Om toch voor verlichting te zorgen wordt er in een Japanse tuin vaak gebruik gemaakt van lantaarns. Dit geeft veel sfeer aan uw tuin en zorgt ervoor dat u tot in de late uren kan genieten van uw tuin.


Vijver

Water is ook een belangrijk element in een Japanse tuin, traditionele Japanse tuinen hebben vaak een vijver in de tuin. In deze vijver zwemmen vaak koivissen, dit is de nationale vis van Japan en daarom heel belangrijk binnen de Japanse cultuur.

Stenen

Het laatste element in een Japanse tuin zijn de stenen, in de Japanse cultuur staat dit voor rust en balans. Er zijn meerdere manieren om stenen in uw tuin te gebruiken, vaak wordt er gebruik gemaakt van keien en van grind. Dat laatste wordt vaak gebruikt voor looppaden tussen het groen, dit past goed bij de Japanse sfeer en is daarnaast onderhoudsarm en watervriendelijk. Dat betekent dat het water makkelijk de bodem inzakt. De keien zijn verder geschikt als natuurlijke zitelementen in de tuin of als speelobject voor de kinderen.

Theehuis of een veranda

Een overdekte zitplaats, zoals een traditioneel Japans theehuis of een veranda, biedt de mogelijkheid om in alle rust te genieten van de tuin. Hier kan u met vrienden en familie dineren of gewoon gezellig praten. Het vormt uw eigen plek om tot rust te komen na een drukke werkdag.

Bij Balkenende Hoveniers zijn we toegewijd om alles te regelen voor uw Japanse tuin, met aandacht voor details die de rust en schoonheid van de Japanse tuin weerspiegelen. Laten wij samen kijken hoe we een stukje Japan in uw tuin kunnen brengen. Vraag onze experts naar de mogelijkheden.

Achterkant van een shirt van Balkenende

Kleuren, materialen en accessoires

Zoals eerder aangeven wordt er veel gebruik gemaakt van stenen, groen en water binnen een Japanse tuin. Er wordt dus vooral gewerkt met natuurlijke materialen denk hierbij aan hout bamboe en keien. Een Japanse tuin is vaak heel kleurrijk dit komt door de beplanting, je ziet vaak dat door seizoensinvloeden er veel verschillende kleuren te zien zijn. Denk hierbij aan groen, geel, bruin en rood.

Om uw tuin helemaal de Japanse sfeer te geven kunt u ook nog extra accessoires toevoegen, denk hierbij aan een gong of kleine bonsaiboompjes op tafel. Maar ook een boeddha in uw tuin plaatsen, kan ervoor zorgen dat u helemaal op kan gaan in de Japanse cultuur.

  Meer weten?
  Stel een vraag
  aan onze expert Arjan

  • 30 jaar ervaring
  • Passie voor groen
  • Deskundig en veelzijdig