Mediterrane tuin aanleggen 

Een Mediterrane tuin is een tuin die geïnspireerd is naar het warme en zonnige klimaat van de mediterrane regio’s zoals Griekenland, Italië en Spanje. Door elementen vanuit deze regio’s te gebruiken, zijn wij in staat om samen met uw wensen, tot een fantastisch tuinontwerp te komen. Waarmee u het vakantiegevoel het hele jaar kan ervaren.

De Mediterrane stijl heeft als uitgangspunt het buitenleven, want mensen uit deze regio’s spenderen het grootste gedeelte van hun vrije tijd buiten in de tuin. Dit is mogelijk door een veranda, maar ook door de juiste verlichting hiermee kan u extra lang genieten van de zwoele zomeravonden. Ook wordt de beplanting aangepast aan de mediterrane sfeer, denk hierbij aan olijfbomen, cactussen en hoog gras. Deze planten staan zowel in de grond als in terracottapotten wat kenmerkend is voor de mediterrane sfeer. Tussen de beplanting lopen vaak grindpaden wat ook goed past bij deze stijl. Wij hebben alles in huis om van uw tuin een mediterrane tuin te maken.

mediterrane tuin
tuin met gras

Kenmerken Mediterrane tuin

Om de Mediterrane sfeer naar uw tuin te brengen hebben wij de belangrijkste kenmerken van deze stijl op een rijtje gezet, zo heeft u de juiste inspiratie voor uw tuinontwerp.

Beplanting

Planten die vaak terugkomen in Mediterrane tuinen zijn gewend aan de droogte, denk hierbij aan olijfbomen en cactussen, ook wordt er veel gebruik gemaakt van klimplanten zoals Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum) klimplanten zijn ideaal voor het creëren van een verticale tuin.

Ook is er in mediterrane tuinen veel gras te vinden, zoals Zegge (Carex), Blauw schapengras (Festuca) en Struisriet (Calamagrostis) Deze soorten geven een mediterrane sfeer aan uw tuin maar zijn daarnaast ook winterhard. Winterhard houdt in dat de planten zonder bedekking de winter overleggen, daardoor is een mediterrane tuin gemakkelijk winterklaar te maken Ook zijn ze planten aantrekkelijk voor vlinders en bijen, wat goed is voor de biodiversiteit in uw tuin.

Terracottapotten

De planten worden in terracottapotten geplaatst, terracottapotten zijn potten van aardewerk die de mediterrane sfeer in uw tuin brengen. Voor de beste sfeer wordt er een mix gemaakt tussen grote potten en kleine potten. Dit past heel goed bij de sfeer van het Spaanse eiland Ibiza.

Veranda

Typische voor de mediterrane stijl is het creëren van overkappingen, denk hierbij aan een tuinhuis of een veranda. Onder de overkapping zit vaak een terras waar u rustig van de buitenlucht kan genieten. Zitplekken zijn belangrijk in deze stijl omdat er aan het buiten zijn veel waarde wordt gehecht.

Grindpaden

Er wordt veel gebruik gemaakt van grindpaden, dit past perfect binnen deze stijl. Naast dat deze grindpaden stijlvol zijn, is het ook nog eens onderhoudsarm en watervriendelijk. Dat betekent dat het water makkelijk de bodem inzakt. Ook is het mogelijk om grind en tegels te combineren voor een mooi contrast in uw tuin

Verlichting

In een Mediterrane stijl is verlichting heel belangrijk zodat u ook s ’avonds kunt genieten van uw tuin, iets wat perfect binnen deze stijl past is een lichtsnoer met lampjes. Dit licht is heel gezellig en geeft uw tuin veel sfeer, ook past een vuurschaal goed bij de mediterrane stijl, ook zorgt het voor warmte in koude avonden.

strandbedjes in tuin

Kleuren, materialen en accessoires

Een mediterrane tuin kenmerkt zich door neutrale en lichte kleuren, de kleuren zijn voornamelijk een combinatie van wit, rotan en zand kleuren. Maar ook andere lichte pastelkleuren worden gebruikt om de juiste sfeer te creëren. Deze lichte kleuren zijn kenmerkend voor de stijl uit deze regio. Deze kleuren geven veel licht aan uw tuin waardoor uw tuin zelfs op donkere dagen, warmte en licht uitstraalt.

Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, bamboe en riet. Deze materialen gebruikt Balkenende Hoveniers voor het Tuinontwerp in combinatie met de beplanting kunnen wij uw tuin de complete metamorfose geven. Door ook deze materialen en kleuren in het meubilair en de accessoires terug te laten komen, krijgt u de complete ervaring van een mediterrane tuin.

Om uw Mediterrane tuin helemaal af te maken, is het aan te raden om uw accessoires in dezelfde stijl te houden. Denk hierbij aan een hangmat of een schommel maar vooral het tuinmeubilair moet goed worden aangepast op deze stijl. Denk hierbij aan lage banken, stoelen en tafels, probeer op deze banken en stoelen weer vrolijke pasteltinten terug te laten komen in de vorm van kussens en kleedjes.

Aanleg Mediterrane tuin door Balkenende Hoveniers

Bij Balkenende Hoveniers nemen we graag de tijd om samen met u een tuinontwerp te maken en vervolgens de daadwerkelijke aanleg van uw Mediterrane tuin te realiseren. De kosten variëren per klant en kunnen aanzienlijk verschillen, maar wij streven ernaar om voor elke tuin een ontwerp te creëren dat past binnen uw budget.

 De werkwijze van Balkenende Hoveniers

Onze werkwijze bij Balkenende Hoveniers kenmerkt zich door een persoonlijke aanpak. Arjan Balkenende begint het proces door met u in gesprek te gaan over uw tuinwensen. Indien mogelijk, lopen we samen met u door de tuin om een beter beeld te krijgen.

Aan de hand van uw wensen maakt Arjan een tuinontwerp. In overleg doen wij nog eventuele aanpassingen aan het ontwerp en stellen wij een offerte voor u op. Na een overeenkomst plannen wij de werkzaamheden in en leggen onze vakkundige hoveniers uw tuin aan.

Maak een afspraak of neem contact op!

Kunnen wij in uw tuin omtoveren tot een mediterrane tuin. Maak vandaag nog een afspraak of neem contact met ons op voor persoonlijk advies. Onze experts staan voor u klaar!


Meer weten?
Stel een vraag
aan onze expert Arjan

  • 30 jaar ervaring
  • Passie voor groen
  • Deskundig en veelzijdig