Vijveronderhoud

Vijveronderhoud en vijverreparatie

Van een vijver wilt u zo lang mogelijk kunnen genieten. Regelmatig vijveronderhoud is daarom erg belangrijk. Door het onderhoud aan uw vijver voorkomt u gebreken en een grote vijverreparatie. Verder blijft uw vijver er mooi uit zien, kunnen de waterplanten goed groeien en blijven de eventuele waterdieren in leven.

Balkenende Hoveniers ontzorgt u graag in dat vijveronderhoud. Onze vijver experts zijn gespecialiseerd in het vijveronderhoud, maar ook in vijver reparaties.

Waarom is vijveronderhoud belangrijk?

Vijveronderhoud is de sleutel tot een perfecte vijver. Net als tuinonderhoud is ook vijveronderhoud noodzakelijk. Zonder onderhoud aan de vijver neemt de waterkwaliteit snel af en zullen er in hoog tempo algen gaan groeien in het water. Groen maakt gelukkig, maar groen water allerminst. Graag leggen we u uit wat goed vijveronderhoud is en hoe wij u daarbij tot dienst kunnen zijn. Het kan echter voorkomen dat uw vijver ondanks het vijveronderhoud toch aan reparatie toe is. Ook voor het repareren van een vijver bent u bij ons aan het juiste adres.Luxe vijver met beplanting
Mooie vijver met kleine waterval

Vijver repareren

Door onvoorziene omstandigheden kan het nodig zijn om uw vijver te repareren. Eén van de meest voorkomende vijverreparaties is het herstellen van een lek in de vijver. Bij een vijverlek komen wij op locatie kijken om het lek op te sporen. Afhankelijk van de grootte van het lek herstellen wij de vijverfolie of besluiten wij de gehele folie te vervangen. Dit doen wij altijd in overleg met u, zodat u niet voor onverwachte reparatiekosten komt te staan.

Ook vijverapparatuur kan kapot gaan, waardoor de vijver niet meer naar behoren werkt. Afhankelijk van het type apparatuur doen wij de reparatie op locatie of nemen wij het mee. Indien noodzakelijk en mogelijk proberen wij voor een tijdelijk vervangend apparaat te zorgen.

Naast vijverfolie en vijverapparatuur kunt u ook te maken krijgen met gebreken aan de naaste omgeving van de vijver zoals een vijverrand, ook voor zulke vijverreparaties staan wij graag voor u klaar.

Is de vijver niet meer te repareren? Dan kunt u de vijver laten verwijderen door Balkenende Hoveniers. Naar wens creëren wij ook een nieuwe vijver of vullen we het vrijgekomen gat juist met zwarte grond of zand.

Goed, nauwkeurig en regelmatig vijveronderhoud voorkomt veel tekortkomingen aan uw vijver. Door degelijk vijveronderhoud voorkomt u een hoop vijver reparatie. Graag vertellen wij u dan ook het één en ander over vijveronderhoud.


Vijveronderhoud per seizoen

In elk seizoen is er ander onderhoud nodig aan de vijver en het ene seizoen is ook onderhoud intensiever dan het andere seizoen. Zo vergt een vijver in de lente en de herfst meer onderhoud dan in de winter en de zomer. Wanneer u zelf de vijver wilt onderhouden adviseren wij u tenminste eens per maand een korte onderhoudsbeurt te doen aan de vijver.

Lente

De lente is het seizoen waarin de natuur weer uit de winterslaap komt. Ook de natuur in de vijver komt weer tot leven, waarbij goed vijveronderhoud erg belangrijk is. Dode planten kunnen uit de vijver verwijderd worden en groot gegroeide planten kunnen opgedeeld worden. We adviseren om de zuurstofplanten nog met rust te laten, deze zullen gaandeweg het voorjaar uitlopen.

Het voorjaar is ook het moment om de verschillende waardes in de vijver te controleren. Er zijn verschillende waterwaardes met verschillende voorkeur waardes:

 • Zuurgraad tussen de 7 en 8,5 PH
 • Waterhardheid hoger dan 10 GH
 • KH Waarde tussen de 7 en 13 KH

Deze waardes laten zien hoe gezond de vijver is en of het biologisch evenwicht voor planten en eventuele vissen op peil is.

Naast het controleren van de waterwaardes en de inspectie van de waterplanten is het ook praktisch om eventuele vorstschade te verhelpen en vijver accessoires te testen. Het begin van het voorjaar is het perfecte moment om ervoor te zorgen dat alles in de vijver naar behoren werkt.

Zomer 

Vijveronderhoud in de zomer is minimaal, de vijver zou na de voorjaarsbeurt in staat moeten zijn om zonder onderhoud goed te functioneren. Wij adviseren u wel om de vijverpomp en andere apparatuur te controleren tijdens de zomer. Ook het terugsnoeien van hard groeiende planten hoort bij het zomeronderhoud.

Herfst

De herfst is net als de lente een belangrijke periode voor het vijveronderhoud. Hierbij gaat het om het winterklaar maken van de vijver. Het goed schoonmaken van de vijver is het belangrijkste deel van het herfst onderhoud. Denk hierbij aan het verwijderen van bodemslib en dode planten. Hiermee haalt u een voedingsbodem voor algen weg en blijft de waterkwaliteit op peil. Ook los drijvende bladeren moeten uit de vijver verwijderd worden. In de herfst kan dit veel werk opleveren, waarbij een net over de vijver een mooie oplossing is.

Verder is het controleren van de waterwaardes ook belangrijk. Let hierbij vooral op de zuurgraad, met een zuurgraad van minimaal 8 voorkomt u verzuring van de vijver in de komende winter.

Winter 

In de winter is vijveronderhoud bijna niet nodig. Het leven in de vijver komt tot stilstand, wachten op het komende voorjaar. Bij temperaturen onder het vriespunt is er wel actie nodig. Zorg er altijd voor dat (een deel van) de vijver ijsvrij is. Wanneer het gehele wateroppervlak bevroren is kan het overbodige CO2 niet ontsnappen en zal het water verzuren. Door een gat in de vijver te maken voorkom je dit en kan het teveel aan CO2 ontsnappen. Weinig thuis tijdens de wintermaanden? Dan kunt u ijsvorming voorkomen met een ijsvrijhouder of bruissteentjes in de vijver. Ook kunt u gebruik maken van een bos riet of stro in het zelfgemaakte wak. Als het wak dan dicht vriest kan het teveel aan CO2 via het riet of stro toch ontsnappen.


Ouder stel met waterslang
Natuurlijke vijver

Werkzaamheden vijver schoonmaken 

Het schoonmaken van de vijver is onderdeel van het vijveronderhoud. Wel is het zaak om de schoonmaakbeurten goed te plannen. Wanneer u de vijver op een verkeerd moment schoonmaakt kan dit rampzalig zijn voor het biologische evenwicht in de vijver. Een grote schoonmaakbeurt in de lente en in de herfst is voldoende.

Schoonmaakbeurt lente

 • Snoeien van vijverplanten
 • Verwijderen van bodemslib
 • Reinigen van waterfilter

Schoonmaakbeurt herfst

 • Volledig leegpompen van de vijver
     Geef planten en vissen een plek in een bak met vijverwater
     Wanneer de waterkwaliteit nog goed is, kan het water opnieuw
     gebruik worden
 • verwijderen van bodemslib
 • Schoonspuiten van vijver
     Gebruik geen schoonmaakmiddelen
     Reinigen van waterfilter
 • Vol laten lopen van vijver
 • Terugplaatsen van platen en vissen

Vijveronderhoud door Balkenende

Vijveronderhoud vergt behoorlijk wat tijd en moet regelmatig gebeuren. Ook is het een klus waarbij deskundigheid gewenst is. Balkenende Hoveniers helpt u graag bij het vijveronderhoud. Onze vijverexperts hebben de kennis en het gereedschap in huis om uw vijver goed te onderhouden. We kunnen het gehele vijveronderhoud van u overnemen, maar we kunnen ook alleen de grote onderhouds- en schoonmaakbeurten van u overnemen.

In goed overleg maken wij een onderhoudsplan, waarbij wij luisteren naar uw wensen en ook rekening houden met het soort vijver dat u heeft. Door goed en professioneel onderhoud houdt u veel tijd over en bent u verzekerd van een mooie en schone vijver.

Bent u benieuwd naar de verschillende onderhoudsmogelijkheden, wilt u u vijver laten schoonmaken of wilt u direct een afspraak met ons maken? Neem dan direct contact met ons op via 06 86861990 of vraag een offerte aan via het onderstaande formulier.


Meer weten?
Stel een vraag
aan onze expert Erwin

 • Professioneel
 • Klantvriendelijk
 • Vakkundig